17 december Extreem weer (verdiepingsmodule)

Activiteitendata
-
KNMI (de Bilt)

Het weer kan erg bepalend zijn voor het verloop van een crisis, zoals wanneer een brand een rookpluim met gevaarlijke stoffen veroorzaakt, wanneer aanhoudende droogte voor waterbeheerproblemen en bosbranden zorgt, of een IJslandse vulkaan een aswolk over Europa verspreid.  Extreem weer kan ook zelf crisis veroorzaken, denk bijvoorbeeld aan het begin van 2016, toen een aanhoudende ijzel zorgde voor stroomuitval en het openbare leven lam legde.

De verdiepingsmodule (extreem) weer geeft een inleiding in de (Nederlandse) meteorologie en de taken van het KNMI, zodat je weersinformatie nog beter leert begrijpen.  Want alle Nederlanders gebruiken buienradar: maar hoe werkt dat eigenlijk?

De focus ligt op ‘crisismeteorologie’: Er wordt bv. speciale aandacht besteed aan de kansverwachtingen en de weerwaarschuwingssystematiek: hoe komen kansverwachtingen tot stand, hoe (on)zeker zijn deze en hoe moet je ze interpreteren. Ook wordt stilgestaan bij de impact van verwacht (extreem) weer op de maatschappij.  Dit is een introductie in de meteorologie. Wanneer er behoefte is aan verdere verdieping raden we aan om naar de 2-daagse basiscursus meteorologie te gaan.

De verdiepingsmodule is met name bedoeld voor crisiscoördinatoren uit de sectoren waar (extreem) weer een factor kan zijn in crisissituaties, zoals  nucleair, wegen, spoor, water, luchtvaart, etc.  (Voorrang wordt gegeven aan crisiscoördinatoren en warme rolhouders (informatiecoördinator) van het DCC, CET-md, ANVS, ProRail, RWS-VWM, etc.

Zie ook

  • Leerportaal inschrijven verdiepingsmodule extreem weer Deze verdiepingsmodule is bedoelt om deelnemers basiskennis bij te brengen over het (Nederlandse) weer en de taken van het KNMI. In de module wordt speciale aandacht besteed aan de kansverwachtingen en waarschuwingssytematiek: hoe komen kansverwachtingen tot stand, hoe (on)zeker zijn deze en hoe moet je ze interpreteren. Ook wordt stilgestaan bij de impact van verwacht (extreem) weer op de maatschappij.
  • Leerportaal verdiepingsmodule extreem weer extern Deze verdiepingsmodule is bedoelt om deelnemers basiskennis bij te brengen over het (Nederlandse) weer en de taken van het KNMI. In de module wordt speciale aandacht besteed aan de kansverwachtingen en waarschuwingssytematiek: hoe komen kansverwachtingen tot stand, hoe (on)zeker zijn deze en hoe moet je ze interpreteren. Ook wordt stilgestaan bij de impact van verwacht (extreem) weer op de maatschappij.
  • Extreem weer (verdiepingsmodule)

Hoort bij