Netwerkdag Watercrises 2025

Samenwerking is essentieel voor een sterke crisisorganisatie. Dit vraagt niet alleen om heldere afspraken over rollen en verantwoordelijkheden, maar ook om een goed begrip van elkaars expertise. De jaarlijkse Netwerkdag Watercrises biedt water- en crisisprofessionals een unieke kans om elkaar te ontmoeten, kennis te delen en die samenwerking verder te versterken. Zo bouwen we samen aan een krachtig netwerk om watercrises beter het hoofd te bieden.

Wateroverlast, wel of geen watercrisis?

Deze editie van de Netwerkdag Watercrises staat in het teken van de toenemende wateroverlast, wat wordt veroorzaakt door extreme neerslag. Wat voor de één slechts overlast lijkt, kan voor de ander een ware crisis zijn. Wanneer beschouwen we wateroverlast als overlast en wanneer als een crisis? Deze vraag staat centraal tijdens de netwerkdag.

Wat kun je verwachten?

Het programma bestaat uit deelsessies, workshops en netwerkmomenten. Van vroege waarschuwingssystemen tot regionale samenwerking, diverse onderwerpen komen aan bod. Experts zoals Martin Wijnen (Directeur-Generaal van Rijkswaterstaat), Saskia Borgers (dijkgraaf van Waterschap Limburg) en René Vrugt (Directeur Bodem, Ruimte en Klimaatadaptatie bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat) delen hun waardevolle ervaringen en visies over het beheersen en voorkomen van wateroverlast in Nederland.

Het programma start om 9:30 uur plenair, gevuld door boven genoemde sprekers. Om 12:15 uur is  de lunch waarna om 13:15 uur het middag programma begint. De middag bestaat uit verschillende breakouts, waar op een interactieve manier thema’s rond wateroverlast worden besproken. 

Ter introductie is de link van de documentaire Valkenburg in de Geul van NPO Start opgenomen. Deze documentaire behandelt de ingrijpende overstroming in Limburg in juli 2021, toen extreme regenval leidde tot ernstige overstromingen in Zuid-Limburg. Bekijk de documentaire hier: Valkenburg in de Geul | NPO Start.

Wat haal je uit de netwerkdag?

Aan het eind van de netwerkdag heb je als deelnemer:

  • jouw netwerk uitgebreid met professionals die betrokken zijn bij waterbeheer, crisismanagement en samenwerking in watercrises en 
  • nieuwe inzichten opgedaan in het onderscheid tussen wateroverlast en een crisis, hoe we effectief kunnen waarschuwen voor wateroverlast, en hoe we gezamenlijk kunnen reageren op extreme weersomstandigheden, met focus op regionale samenwerking en de rol van vroege waarschuwingssystemen.