Cyber hygiene en Fake News/Misinformation awareness

Er zijn van die dingen die je niet voelt, waar je niets van merkt, waar je niet bij stil staat en soms, heel soms keihard toeslaan. Cybercrime is zo'n ding. Je merkt het pas als het te laat is en dan ligt de gemeente gewoon 2 weken plat. Deze cursus leert technieken om veilig te werken en om een heel bekende vorm van cybercrime, nl. desinformatie, te identificeren. Ook wordt u bekend gemaakt met verschillende manieren waarop nieuws verdraaid wordt weergegeven op het internet, en hoe u dit kunt controleren.

Programma

U krijgt een kort, beknopt overzicht van de meest bekende vormen van cybercrime in ons land. Hret belangrijkste deel van de workshop zijn de tools en de technieken die u minimaal nodig hebt om redelijk beschermd het Internet op te gaan. U leert goede wachtwoorden contrueren, wat nu precies die S achter HTTP doet, wat een VPN nu precies doet, virtual machine, Tor, anoniem zoeken op het Internet. En uiteraard procedures en technieken om nep websites en nep mails (spyware, ransomware) te herkennen en te elimineren.

Doelgroep

Deze training richt zich op degenen die reeds als crisis functionaris op alle crisisniveaus (lokaal, regionaal, bovenregionaal en landelijk) werken en hun kennis over (veilig gebruik van) het internet willen opfrissen. Ook degenen die deze rol buiten de crisisorganisatie ambiƫren kunnen deelnemen.