Het weer kan erg bepalend zijn voor het verloop van een crisis, zoals wanneer een brand een rookpluim met gevaarlijke stoffen veroorzaakt, wanneer aanhoudende droogte voor waterbeheerproblemen en bosbranden zorgt, of een IJslandse vulkaan een aswolk over Europa verspreid.  Extreem weer kan ook zelfs crisis veroorzaken, denk bijvoorbeeld aan het begin van 2016, toen een aanhoudende ijzel zorgde voor stroomuitval en het openbare leven lam legde.

Doel

Iedereen kijkt op buienradar voor de weersverwachting: maar hoe werkt dat eigenlijk? De cursus geeft inzicht in de (Nederlandse) meteorologie en de taken van het KNMI, zodat je de informatie over de weersverwachtingen nog beter leert begrijpen. Zo breng je een bezoek aan de weerkamer en krijg je een rondleiding over het terrein van het KNMI om te leren over de waarnemingsapparatuur. De focus ligt op ‘crisismeteorologie’. Er wordt bijvoorbeeld speciale aandacht besteed aan de kansverwachtingen en de weerwaarschuwingssystematiek:

- hoe komen de kansverwachtingen tot stand
- hoe (on)zeker zijn deze
- hoe moet je ze interpreteren en
- wat is de impact van (extreem) weer op de maatschappij?

Dit is echt een introductie in de meteorologie. Wanneer er behoefte is aan verdere verdieping raden we aan om naar de basiscursus meteorologie voor CAGS te komen of naar de Deltares/KNMI cursus kansverwachtingen.

Doelgroep

Voor iedereen die geïnteresseerd is in basis (crisis)meteorologie. De cursus is voor alle medewerkers van het ministerie van IenW én uit het crisisnetwerk van het DCC-IenW en met name bedoeld voor crisiscoördinatoren uit de sectoren waar (extreem) weer een factor kan zijn in crisissituaties, zoals  nucleair, wegen, spoor, water, luchtvaart, etc.  Er wordt voorrang gegeven aan crisiscoördinatoren en warme rolhouders (informatiecoördinatoren) vanuit het netwerk van het DCC-IenW, CET-md, ANVS, ProRail, RWS-VWM, etc. Ook NCC’ers en LOCC’ers en geïnteresseerden vanuit andere departementen kunnen zich aanmelden.