Deze verdiepingsmodule is bedoelt om deelnemers basiskennis bij te brengen over het (Nederlandse) weer en de taken van het KNMI. In de module wordt speciale aandacht besteed aan de kansverwachtingen en waarschuwingssytematiek: hoe komen kansverwachtingen tot stand, hoe (on)zeker zijn deze en hoe moet je ze interpreteren. Ook wordt stilgestaan bij de impact van verwacht (extreem) weer op de maatschappij.
Doel
De verdiepingsmodule (extreem) weer geeft een inleiding in de (Nederlandse) meteorologie en de taken van het KNMI, zodat je weersinformatie nog beter leert begrijpen. Want alle Nederlanders gebruiken buienradar: maar hoe werkt dat eigenlijk?
De focus ligt op ‘crisismeteorologie’: Er wordt bv. speciale aandacht besteed aan de kansverwachtingen en de weerwaarschuwingssystematiek: hoe komen kansverwachtingen tot stand, hoe (on)zeker zijn deze en hoe moet je ze interpreteren. Ook wordt stilgestaan bij de impact van verwacht (extreem) weer op de maatschappij. Dit is een introductie in de meteorologie. Wanneer er behoefte is aan verdere verdieping raden we aan om naar de basiscursus meteorologie voor CAGS te komen of naar de Deltares/KNMI cursus kansverwachtingen.
Doelgroep
Alle medewerkers van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vanuit het crisisnetwerk van DCC die geïnteresseerd zijn in (crisis)meteorologie.
Programma
Tijdens deze dag komen de volgende onderwerpen aan de orde:
- Algemene circulatie
- Weersystemen en luchtmassa’s
- Waarneemsystemen
- Model(ontwikkeling)
- Kansverwachtingen
- Toelichting samenwerking vanuit WIT
- Waarschuwingssystematiek
- Evaluatie
Aanmelden
- Via het IenW leerportaal (voor medewerkers van IenW en RWS)
- Via het IenW partnerportaal (voor andere collega’s)