Andre Bennett: rampencoördinator Sint-Eustatius | 23 mei 2022

Van 23 tot 25 mei heeft rampencoördinator Sint-Eustatius, Andre Bennet, het DCC-IenW bezocht. Zijn bezoek stond in het teken van crisisbeheersing op Caribisch Nederland en de samenwerking tussen verschillende partijen. Om erachter te komen wie Andre is, wat zijn drijfveren zijn, welke uitdagingen hij ziet in de toekomst en hoe hij de samenwerking met IenW voor zich ziet, is er een interview met hem gehouden.

Links: Mark den Hollander - crisismanager Midden: Andre Bennett - rampencoördinator Rechts: Rowan Felter - juniorcrisismanager

Op maandag 23 mei vond een thema-overleg plaats over de crisisbeheersing op Caribisch Nederland en was er een bijpraatmoment op het gebied van maritieme zaken met Rijkswaterstaat. Op dinsdag 24 mei heeft Andre het KNMI bezocht en hier heeft hij uitleg gekregen over de waarschuwingssystematiek bij orkanen in de Caribische regio. Het orkaanseizoen begint namelijk op 1 juni 2022. De laatste dag stond in het teken van het bespreken van procedures: Bgim BES (Besluit grote inlichtingen milieubeheer BES), luchtvaart en drinkwater voor Caribisch Nederland. Daarbij zijn plannen gemaakt voor onder andere het organiseren van een oefening op het gebied van het orkanen en Bgim-installaties.

Wat maakt uw werk als rampencoördinator leuk?

‘Gezien mijn achtergrond voor de laatste 30 jaar als brandweerman vind ik het belangrijk om de gemeenschap van Sint-Eustatius te dienen ter voorbereiding van dreigingen die op ons eiland voor kunnen komen. Als crisiscoördinator verandert dit niet. Een voorbeeld hiervan is het eiland voorbereiden op orkanen’.

Wat voor crisis heeft u meegemaakt, wat u echt is bijgebleven?

‘Orkanen zijn een van de grootste rampen die ik heb meegemaakt. Wat mij is bijgebleven is dat je hier altijd op moet voorbereiden. Niet alleen op Sint-Eustatius maar ook op Sint-Maarten. Na de orkaan Luis in 1995, ben ik ook ingezet op Sint-Maarten om ondersteuning te bieden en dit is mij echt bijgebleven’.

Hoe ziet de samenwerking tussen verschillende partijen in de toekomst eruit?

Ik ben altijd een voorstander geweest van een goede communicatiestructuur dit zorgt voor een goede onderlinge samenwerking. Ook als brandweerman is dit van belang. Als rampencoördinator is het goed om contact te onderhouden met zustereiland Saba, Sint-Maarten en Bonaire. En met dit bezoek aan Nederland heb ik kennis kunnen maken met verschillende partners en dat blijkt ook heel erg belangrijk te zijn voor mij in de toekomst.

Wat is uw belangrijkste advies aan jonge crisismanagers die nu aan dit mooie vak beginnen?

‘Als crisismanager is het belangrijk dat er sprake is van een goede communicatie met anderen. Daarnaast is het ook belangrijk om een goed netwerk op te bouwen. Als je dit doet hoef je niet altijd opnieuw het wiel uit te vinden en kun je gebruik maken van elkaars kennis en kunde. Je bent ook eerder bereid om andere om hulp te vragen. Je hoeft niet altijd alles alleen te doen. Vraag hulp daar waar nodig’.

Wat ziet u als uitdaging voor Sint-Eustatius voor de komende jaren?

‘De uitdaging die ik nu zie is om de crisisorganisatie op Sint-Eustatius op orde te krijgen. Na COVID-19 zijn wij gestart met een aantal projecten, opleidingen, opfriscursussen en workshops. Dat is ons streven voor de komende perioden. Daarnaast moeten wij onze rampenbestrijdingsplannen afronden’.

Wat vindt u zelf belangrijk in de samenwerking tussen Europees Nederland en de openbare lichamen?

‘Ik heb hier niet zoveel ervaring mee, maar door mijn bezoek in Nederland denk ik dat de samenwerking in de toekomst beter zal worden. Voorheen zijn er planningen gemaakt met andere personen binnen de OLE op Sint-Eustatius. Maar voor in de toekomst wil ik mezelf inzetten om ervoor te zorgen dat de samenwerking beter wordt en dat dit ook zo blijft’.

Hoe vind je dat deze week bij IenW is verlopen?

‘Ik vond het heel leuk en heel leerzaam. Ik heb heel veel informatie meegekregen en dit moet ik even laten bezinken. Zodra ik terug ben op Sint-Eustatius zal ik een verslag maken van dit bezoek in Nederland. De bedoeling is dat ik alles stap voor stap zal doornemen van wat wij besproken hebben. Maar ook om contact te behouden met de desbetreffende personen’.