Pompenteam helpt in Frankrijk

De winter in het noorden van Frankrijk bracht hevige regenval met zich mee, wat leidde tot overstromingen en ernstige schade. Meer dan 10.000 huizen werden van stroom afgesneden en honderden mensen moesten het gebied verlaten. Frankrijk verzocht om noodhulp van de Europese Unie, waarop Nederland reageerde door 4 noodpompen en experts te sturen.

Het Nederlandse ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zette onmiddellijk 4 noodpompen in, vergezeld van ervaren experts: Albert Kloeze, Dick Verbaan en Jan van der Lingen. Crisismanager Laura Kuiper stond ze bij en coördineerde de operatie vanuit het Departementaal Coördinatiecentrum Crisisbeheersing (DCC-IenW). Deze inzet illustreert de solidariteit en effectieve samenwerking binnen de Europese Unie in tijden van nood.

De Nederlandse hulpverleners werkten twee keer in Frankrijk, waarbij de eerste inzet chaotisch verliep maar de tweede keer beter georganiseerd was. Ze ondervonden uitdagingen in de Franse crisisstructuur en communicatie, maar benadrukten het belang van geduld, aanpassingsvermogen en schriftelijke bevestiging van afspraken.

Lees verder om meer te ontdekken over de uitdagingen en successen van deze cruciale hulpmissie, en hoe Nederlandse expertise en innovatie het verschil maakten in de strijd tegen overstromingen en het herstel van getroffen gemeenschappen.