Hurricane seizoen 2023 Caribisch Nederland

Het seizoen waarin hurricanes voor kunnen komen in de Atlantische Oceaan duurt officieel van 1 juni t/m 30 november. De meeste activiteit vindt normaal gesproken plaats in de maanden augustus, september en oktober. Zoals elk jaar stelt het KNMI bij start van het orkaanseizoen factsheets hiervoor op om te delen in het netwerk. Voor dit seizoen worden ongeveer 12 - 17 stormen verwacht.

Orkaan

De National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) verwacht dat dit orkaanseizoen meest waarschijnlijk gemiddeld zal zijn qua activiteit. De NOAA is in de Verenigde Staten de instantie die zich bezighoudt met meteorologie en oceanografie. Zij verwachten ongeveer 12 - 17 stormen.

Waarschuwing tropische stormen

Het KNMI werkt nauw samen met het National Hurricane Center (NHC) in geval van bewaken en uitgifte van waarschuwingen voor tropische stormen en orkanen.

Het KNMI geeft aan welke waarschuwingen nodig zijn voor Bonaire, Saba en Sint Eustatius en stemt deze af met NHC, zodat deze waarschuwingen op hoofdlijnen worden meegenomen in de NHC bulletins. Specifieke waarschuwingen voor de eilanden qua weersomstandigheden worden door het KNMI opgenomen in de bulletins en gecommuniceerd met de eilanden zelf. De verwachtingen en waarschuwingen worden door het KNMI worden gepubliceerd via de website https://www.knmidc.org.